Od jeseni dualno obrazovanje i za studente, četiri nova programa, među njima i ODEVNO INŽENJERSTVO Postavite komentar

Tanjug 13.03.2021. 16:26

U pripremi su četiri studijska programa za fakultete po dualnom modelu obrazovanja, koje će studenti moći da upišu od oktobra.

Među prvim dualnim studijskim programima biće Odevno inženjerstvo i dizajn, na čijem razvoju radi Fakultet tehničkih nauka u Čačku uz podršku kompanija Tiffany i P.S. Fashion, kaže za Tanjug rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević.

Programi se pripremaju u oblasti IT-a i industrije 4.0, vazduhoplovnog mašinstva i tekstilne industrije, kaže za Tanjug savetnica u Ministarstvu prosvete Gabrijela Grujić.

Dualno obrazovanje biće na akademskim i strukovnim studijama, a uskoro će biti poznato i na kojim fakultetima.

– Cilj uvođenja studiranja po dualnom modelu obezbediće mladima učenje kroz rad u kompanijama i sticanje savremenih vestina kao i vestinu upravljanja znanjima. Privreda će na ovaj način za budućnost obezbediti ne samo održivost nego i inovativnost u okviru svojih razvojnih planova – navela je Gabrijela Grujić.

Studenti će, dodaje, imati isti broj aktivne i praktične nastave, po 450 sati, a imaće i finansijsku podršku, 50 odsto od osnovne plate u skladu sa Zakonom o visokim dualnim studijama.

U PKS najavljuju da će u narednoj školskoj godini učenici srednjih stručnih škola moći da biraju između šest novih obrazovnih profila.

To su tehničar štampe, obućar, stolar, trgovinski tehničar i tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera.

Obućarstvo će biti jedan od novih profila
Obućarstvo će biti jedan od novih profila

Kako su ranije najavili iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učenici će moći da se opredele i za obrazovni profil – tehničar za operativnu forenziku.

Obrazovni profili se, navodi Kovačević, iz godine u godinu menjaju i uvode novi u zavisnosti od ponude i tražnje.

– Kompanije traže, a na osnovu toga se razvijaju profili. Nakon toga se pravi plan upisa u srednje škole, a u maju se objavljuje kroz konkurs, što je poziv učenicima da se odluče za izbor škole. U junu sagledavamo koliko su đaci prepoznali potrebe ponuđenih kompanija i njihovu spremnost da na njih odgovore u svojoj karijeri – objašnjava Kovačević.

Do sada je, prema njenim rečima, ovaj model obrazovanja završilo više od 3.000 učenika srednjih stručnih škola, a ukupno je tim sistemom do sada obuhvaćeno oko 10.000 učenika.

Veliki broj učenika koji pohađa dualno obrazovanje nađe posao u struci
Veliki broj učenika koji pohađa dualno obrazovanje nađe posao u struci

Ističe da su rezultati zadovoljavajući, a urađeno je i istraživanje koje je pokazalo da je oko 70 odsto onih koji su pohađali dualno obrazovanje našli posao u struci za koju su se školovali.

Ukazuje da njih 35 odsto ostanu da rade u kompaniji u kojoj je realizovano učenje kroz rad i nakon školovanja.

Upitana da li se dualno obrazovanje pokazalo dobro za kompanije i škole, ona ocenjuje da jeste, ako se uzme u obzir da ovaj model školovanja pokriva samo 10 odsto sistema obrazovanja u Srbiji.

Dualno obrazovanje je prednost i za kompanije i za učenike
Dualno obrazovanje je prednost i za kompanije i za učenike

Dodaje, da su benefiti očigledni, kako za kompanije, tako i za učenike.

– Kompanijama to dosta znači, jer skraćuju vreme uvođenja u posao novozaposlenog i daje mogućnost selekcije budućih kadrova. Učenicima je to dobar put za vođenje karijere i više izbora, ali i mogućnost da se tokom školovanja steknu odgovarajuće veštine i brže nađe posao – pojašnjava ona.

Praksa je do sada pokazala, navodi, da su najtraženiji obrazovni profili – bravar, zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, kao i tehničar mehatronike.

Takođe, u gostiteljstvu su dosta traženi profili – kuvar i konobar, a u industriji nameštaja najtraženiji je tehničar za oblikovanje enterijera i nameštaja, dok je u tekstilu najatraktivniji modni krojač i modelar obuće.

Kuvari su traženi profil radnika u ugostiteljstvu
Kuvari su traženi profil radnika u ugostiteljstvu

Navodi da su 74 srednje stručne škole u Srbiji u dualnom modelu obrazovanju, dok u ovoj škoskoj godini 6.900 učenika pohađa ovaj sistem obrazovanja.

Ostvarena je saradnja sa oko 880 kompanija u Srbiji, ističe ona.

U poređenju sa evropskim zemljama gde učenik prvo nalazi kompaniju i sa njom zaključuje ugovor o saradnji, a nakon toga se opredeljuje za školu, u Srbiji je obrnuto.

– Đak prvo upisuje školu koja nudi obrazovovni profil, a nakon toga, u skladu sa svim određenim pravilnicima, podzakonskim aktima bude raspoređen u kompaniju u kojoj će da uči kroz rad – navodi ona.

Pandemija je uticala na sve, ocenjuje ona i dodaje da i dalje ima kompanija koje su spremne da pomognu obrazovanje, ali ih ove okolnosti trenutno onemogućavaju.

Pandemija je uticala na sve, ocenjuje ona i dodaje da i dalje ima kompanija koje su spremne da pomognu obrazovanje, ali ih ove okolnosti trenutno onemogućavaju.https://pulsembed.eu/p2em/BkK94UTmz/

Kaže da kompanije razmišljaju o budućnosti jer će se pandemija završiti i da zato još danas moramo da mislimo o tome kako ćemo sutra.

Tako da je interesovnje i dalje na zavidnom nivou od strane kompanija.

Kada je reč o prijemu u željenu školu, kaže da to zavisi od rezultata prijemnog ispita koji deca polažu u osnovnoj školi, ali i od bodova koje nose iz škole.

Sve zainteresovane kompanije se mogu javiti PKS koja je partner Ministrarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u realizaciji ovog dela obrazovanja.

Preuzeto sa: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/od-jeseni-dualno-obrazovanje-i-za-studente-cetiri-nova-programa-medu-njima-i-odevno/t1cm5ws


Ako želite najnovije informacije o obrazovanju, posetite facebook grupu: Prosvetni radnici Srbije.


Pametna škola – Pametno opremite Vašu školu ili vrtić

Pametna škola je na osnovu dugogodišnjeg iskustva iz velike ponude izdvojila proverene i testirane uredjaje ili usluge za Vašu školu ili vrtić :


Automatsko muzičko školsko zvono je potpuno automatizovani sistem koji zvoni po rasporedu zvonjenja škole. Monitori, koji su postavljeni u hodnicima škole, prikazuju informacije o tačnom vremenu, datumu, vremenu koje je preostalo do završetka odmora ili časa, ime škole, logo, kontakt informacije, pokretne poruke dobrodošlice, obaveštenja i druge informacije. Na svakom odmoru izmedju časova automatsko školsko zvono pusta pažljivo odabranu muziku …Program za računovodstvo u školi:

  • Program koji je u potpunosti prilagodjen potrebama škola i vrtića.
  • Program koji je jednostavan za korišćenje i modularan, tako da informatička pismenost korisnika skoro da uopšte nije potrebna.Ako imate pitanje u vezi nekog proizvoda ili usluge koje nudimo pošaljite na upit i mi ćemo odgovoriti u najkraćem roku:

Unesite Vašu e-mail u oba polja kako bi Vam odgovorili (obavezno)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *