KORAK KA NACIONALNOM KOMPLETU UDŽBENIKA: Formirana radna grupa za izradu Nacrta izmena i dopuna prosvetnog zakona Ostavite komentar

LJ. BEGENIŠIĆ

04. 03. 2021. u 09:53

RADNA grupa koja će raditi na izmenama i dopunama zakona, kako bi se napravio osnov za uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu, formirana je u sredu.

Predloženo je da udžbenički komplet od posebnog nacionalnog interesa čine udžbenik za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju. Ovo je u sredu saopštilo Ministarstvo prosvete, a ovim je počela realizacija inicijative koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić da javni izdavač objavljuje udžbenike za ove predmete.

– Očekuje se da će Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima biti spreman do polovine ovog meseca – navode iz Ministarstva.

Inače, važeći Zakon o udžbenicima donet je 2009. godine i njime je liberalizovano tržite, a najveći udeo dobile su izdavačke kuće čiji su vlasnici Nemci, Hrvati i Slovenci. Od tada je državni Zavod za udžbenike marginalizovan i ima svega tri odsto udela u tržištu udžbenika.

Takođe, jedno od važnih pitanja, tokom ovog procesa, kako se najavljuje, biće i izbor autora udžbenika. Na pitanje kako se biraju autori, istoričar dr Momčilo Pavlović, koji je i sam kao autor ili koautor pisao udžbenike iz istorije, navodi da ne postoji posebna norma koja to reguliše.

– Autore biraju izdavačke kuće, odnosno njihove redakcije i glavni urednici. Stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika daje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, odnosno Pokrajinski zavod, čije komisije i recenzenti ispituju da li je udžbenik napisan na osnovu usvojenog programa i da li su poštovani standardi kvaliteta – pojašnjava naš sagovornik. – Ukoliko dobije pozitivno mišljenje, napisani udžbenik vraća se ministru prosvete koji ga odobrava.

Ako Zavod ima primedbe, vraća rukopis izdavaču koji je dužan da u roku od 10 dana ispravi uočene slabosti. Ukoliko se izdavač ne slaže sa primedbama Zavoda, može zatražiti ekspertizu, na osnovu koje ministar donosi mišljenje.

U ZAVODU SPREMNI ZA POSAO

U ZAVODU za udžbenike kažu da su spremni da kvalitetno i profesionalno izvedu izdavanje nacionalnih udžbenika ukoliko im, kao jedinom državnom izdavaču, bude poveren ovaj posao.

– Nema razloga da se sumnja u kuću koja postoji više od šest decenija i koja je dokazala da je udžbenik sveta knjiga iz koje se stiče znanje za ceo život – rekla je Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Preuzeto sa: https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/971164/korak-nacionalnom-kompletu-udzbenika-formirana-radna-grupa-izradu-nacrta-izmena-dopuna-prosvetnog-zakona


Ako želite najnovije informacije o obrazovanju, posetite facebook grupu: Prosvetni radnici Srbije.


Pametna škola – Pametno opremite Vašu školu ili vrtić

Pametna škola je na osnovu dugogodišnjeg iskustva iz velike ponude izdvojila proverene i testirane uredjaje ili usluge za Vašu školu ili vrtić :


Automatsko muzičko školsko zvono je potpuno automatizovani sistem koji zvoni po rasporedu zvonjenja škole. Monitori, koji su postavljeni u hodnicima škole, prikazuju informacije o tačnom vremenu, datumu, vremenu koje je preostalo do završetka odmora ili časa, ime škole, logo, kontakt informacije, pokretne poruke dobrodošlice, obaveštenja i druge informacije. Na svakom odmoru izmedju časova automatsko školsko zvono pusta pažljivo odabranu muziku …Program za računovodstvo u školi:

  • Program koji je u potpunosti prilagodjen potrebama škola i vrtića.
  • Program koji je jednostavan za korišćenje i modularan, tako da informatička pismenost korisnika skoro da uopšte nije potrebna.Ako imate pitanje u vezi nekog proizvoda ili usluge koje nudimo pošaljite na upit i mi ćemo odgovoriti u najkraćem roku:

Unesite Vašu e-mail u oba polja kako bi Vam odgovorili (obavezno)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *