Друштво за српски језик предлаже увођење српског на све факултете Ostavite komentar

04. март 2021. 15.39 | Извор: Танјуг

БЕОГРАД – 

Повећање фонда часова српског језика у основним и средњим школама, али да се уведе српски језик на факултете као обавезни или изборни предмет, предлог је Друштва за српски језик и књижевност да се нађе у новој “Стратегији образовања 2030”.

Они кажу да Предлог стратегије образовања препознаје значај српског језика и књижевности, али на “стидљив начин”.

Јасмина Станковић из Друштва за српски језик, каже да су у јулу прошле године подржали Декларацију о положају српског језика и затражили да се повећа фонд часова матерњег језика који је тренутно најнижи у Европи.

Станковић је навела да у српској гимназији у Будимпешти ђаци имају шест часова недељно српског језика, а у основној школи осам часова.

“МИ овде имамо дупло мање. Наравно, то изискује једносменски рад како би све могло да се уклопи у систем. Распитала сам се да ли имају толико часова зато што су мањина и рекли су ми да и мађарске школе имају исти фонд часова мађарског језика”, навела је она на ванредној седници Националног просветног савета на којој се разговарало о предлогу Стратегије образовања.

Због малог фонда часова српског језика у школама, како каже, тешко је у програме уклопити велика национална дела.

Проф. Славко Петаковић из Друштва за српски језика каже да у Стратегију треба да се уврсти захтев да се српском језику да натпредметни статус, како се не би повредио фондови часови осталих предмета. Он је рекао да би у Србији требало тражити решење као у осталим другим европским земљама.

“Рађена је анализа стања и поређење нашег са другим школским системима и испоставило се да смо ми , по заступљености националног језика у фонду часова, на поражавајуће ниском месту”, рекао је он.

Подсећа да је на универзитетском нивоу српски језик и књижевност обавезан предмет само на националним катедрама филолошких факултета и на студијским профилима учитељских, односно педагошких факултета.

“Мислимо да би било сврсисходно размислити о увођењу српског језика на универзитетски ниво као обавезног или изборног предмета”, рекао је Петаковић.

Синиша Ранковић из Друштва дефектолога Србије рекао је да је у Стратегији неопходна конкретнија подршка за ученике са сметњама у развију и инвалидитетом.

Он је указао да су Акционим планом Стратегије предвиђена три ресурсна центра, док исто толико има Црна Гора која има знатно мањи систем.

“Тренутно има 48 школа за ученика са сметњама у развоју и ми не бежимо од трансформације, али пројектовање три ресурсна центра није довољно”, навео је он.

Државни секретар Министарства просвете Анамарија Вичек истакла је да је Акционим планом предвиђено само оно што ће бити наредне три године.

“Три ресурсна центра су планирана, али не значи да ћемо тамо стати. Ни на који начин не желимо да укинемо специјалне школе”, навела је она.

Снежана Марковић из Друштво за страни језик и књижевност истакла је да су вишејезичне компетенције ученика веома важне, да они траже обавезно учење два страна језика у свим средњим школама, као и да се други страни језик уведе од четвртог, уместо од петог разреда.

Горан Петровић из Савеза професора физичког васпитања рекао је да је Стратегијом физичко васпитање потпуно запостављено.

Preuzeto sa: https://www.rtv.rs/sr_ci/mladi/obrazovanje/drustvo-za-srpski-jezik-predlaze-uvodjenje-srpskog-na-sve-fakultete_1214982.html


Ako želite najnovije informacije o obrazovanju, posetite facebook grupu: Prosvetni radnici Srbije.


Pametna škola – Pametno opremite Vašu školu ili vrtić

Pametna škola je na osnovu dugogodišnjeg iskustva iz velike ponude izdvojila proverene i testirane uredjaje ili usluge za Vašu školu ili vrtić :


Automatsko muzičko školsko zvono je potpuno automatizovani sistem koji zvoni po rasporedu zvonjenja škole. Monitori, koji su postavljeni u hodnicima škole, prikazuju informacije o tačnom vremenu, datumu, vremenu koje je preostalo do završetka odmora ili časa, ime škole, logo, kontakt informacije, pokretne poruke dobrodošlice, obaveštenja i druge informacije. Na svakom odmoru izmedju časova automatsko školsko zvono pusta pažljivo odabranu muziku …Program za računovodstvo u školi:

  • Program koji je u potpunosti prilagodjen potrebama škola i vrtića.
  • Program koji je jednostavan za korišćenje i modularan, tako da informatička pismenost korisnika skoro da uopšte nije potrebna.Ako imate pitanje u vezi nekog proizvoda ili usluge koje nudimo pošaljite na upit i mi ćemo odgovoriti u najkraćem roku:

Unesite Vašu e-mail u oba polja kako bi Vam odgovorili (obavezno)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *