Грађанско васпитање као срж образовања Ostavite komentar

НОВИ САД – 

Програм грађанског васпитања није мењан од увођења предмета до 2018 године када је почела општа реформа наставе....

О новом програму грађанског васпитања разговарала је новинарка РНС Тамара Сријемац у рубрици Поводом Јутарњег програма са Елеонором Влаховић која је саветница за грађанско васпитање Завода за унапређење и васпитање.

Завод је припремио 12 нових програма за унапшређење грађанског васпитања који су сукцесивно увођени а од септембра 2021 године сви разреди основних и средњих школе радиће по њима.

О којим садржајима је реч?

“Садржаји су у сваком разреду подељени у четири целине а то су: људска права, процеси у савременом свету, демократско друштво и грађански активизам. Ово нису више часови као некада, када су личили на часове одељенског старешине, већ су тематски прилагођени ономе што је препорука Савета Европе” изјавила је Влаховићева.

Оно са чиме могу ученици свакодневно да се поистовете су права потрошача, повезаном са феноменом прекомерне потрошње која је повезана и са еколошким проблемима.

У сваком разреду је организовано, у завршници учења, да се примени научено, сходно узрасту а везано за грађански активизам, од малих активности, преко истраживања па све до снимања промо филмића телефоном.

“Предвиђено је да ђачке и професорске акције могу бити спроведене и са локалном управом и са родитељима и у томе се огледа промена начина рада у овом предмету у односу на ранији приступ, углавном радионица” рекла је саговорница.

Веза овог предмета и осталих који су обавезни је у Приручнику грађанског васпитања, који на крају има исходе који се тичу тих других предемата, сходно свакој теми која се обрађује. Наставник ће тада правити спону са оним делом грађанског васпитања који се односи на његов предмет да би и ученици који не похађају грађанско васпитање добили основе из тог предмета.

“Да би програм постао добра пракса потребна је подршка и разумевање директора и наставника грађанског васпитања који ће такође бити у процесу сталног усавршавања” закључила је саветница Елеонора Влаховић.

Preuzeto sa: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/gradjansko-vaspitanje-kao-srz-obrazovanja-(audio)_1214920.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *