Ђаци ће од септембра 2022. године користити нове државне уџбенике Ostavite komentar

уторак, 02.03.2021. у 21:00Миленија Симић-Миладиновић

Уџбеници за предмете од националног значаја – српски језик и књижевност, историју и географију – морају бити плод српског издаваштва, сматра председник Вучић

Нови државни уџбеници за наставу српског језика, од првог разреда осмолетке до краја предуниверзитетског образовања, и из историје и географије, од петог разреда основне до завршног средње школе, биће у рукама ђака најраније у школској 2022/23. години – план је Министарства просвете, науке и технолошког развоја и резултат јучерашњег договора председника Србије Александра Вучића и првог потпредседника владе и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, сазнаје „Политика”.

Најзначајнији уџбеници за предмете од националног значаја морају бити плод српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса, сматра председник.

– Важан разговор са првим потпредседником владе и министром просвете, науке и технолошког развоја о једној од најважнијих тема за нашу Србију. Наиме, договорили смо се да министарство и влада крену у измену закона како бисмо створили услове да држава сачини уџбенике за основну и средњу школу за српски језик и књижевност, историју и географију. Србија је слободна и независна земља и, управо због тога, ови најзначајнији уџбеници морају да буду део српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса – објавио је јуче Вучић на „Инстаграму”, уз фотографије са састанка са министром просвете.

Прва препрека у реализацији идеје о издавању уџбеника од посебног националног интереса за поменута три предмета јесте – актуелни Закон о уџбеницима, као што је наш лист јуче и известио, а биће превазиђена изменама и допунама овог прописа.

Радна група чији ће посао бити да те измене и допуне припреми биће формирана ове недеље. Одмах ће се латити задатка, јер јој је одређен рок да до краја овог месеца изради предлоге којима ће закон бити промењен тако да прецизира да су српски језик и књижевност, историја и географија предмети од посебног националног интереса у основном и средњем образовању и да налаже да сав посао око припреме и издавања уџбеника за те предмете буде поверен искључиво јавном издавачу. Једина државна издавачка кућа у Србији је Завод за уџбенике.

– Дао сам налог да се формира радна група која ће реализовати иницијативу председника. Ове недеље биће одржан први састанак те радне групе. Садржаји уџбеника за предмете који су важни за наш национални идентитет морају да буду пажљиво бирани. Најпре, требало би да изменимо Закон о уџбеницима, да позовемо ауторске тимове кроз јавни позив и формирамо тим који ће припремити и израдити уџбенике, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања. За овај процес био би задужен Завод за уџбенике, као једини државни издавач. На недавном састанку са представницима Завода за уџбенике разговарали смо о реорганизацији те установе и сматрам да би на овај начин она допринела додатном обезбеђивању квалитета уџбеника за нашу децу – објаснио је Ружић.

У редовној процедури нови закон о уџбеницима може бити донет до јуна ове године, а по хитној и раније. Тек након тога може бити расписан јавни позив за ауторске тимове будућих националних уџбеника по предметима и разредима. У пракси се показало да за израду уџбеника ауторима и издавачима може бити довољно шест месеци, мада зналци који се тиме баве углавном кажу да је, оптимално, око годину дана потребно да се приреди квалитетан уџбеник.

Рок предвиђен за израду свих уџбеника од националног интереса је децембар ове године, према плану ресорног министарства. Уколико се план обистини, до тада би, примера ради, само за српски језик и књижевност за укупно 12 разреда основне и средње школе требало да буду урађене прве верзије будућих државних буквара, читанки, уџбеника, радних листова, граматика који ће се примењивати у настави од септембра 2022. и бити идентични за све ђаке истог разреда било које основне или средње школе у Србији.

Ипак, треба сачекати да почетак коришћења нових државних уџбеника за три одабрана предмета буде и званично дефинисан прописима. Изменама закона морало би бити прецизирано и како ће се бирати ови, али и сви остали уџбеници и на који период. По важећим правилима, изабрани уџбеници користе се четири године, али „за школску годину у којој се први пут примењује нови програм наставе и учења уџбеници се бирају на период од годину дана”. На пример, сви уџбеници који буду одабрани за осми разред за следећу школску годину, у коју ће осмаци кренути по новом програму, биће у употреби годину дана. Али, наставници управо сада бирају и уџбенике из којих би, по закону, требало да уче наредне четири генерације ђака трећег и седмог разреда. Отуда је пред креаторима образовних политика и решавање питања како ће се у складу са прописима онемогућити употреба уџбеника за српски језик, историју и географију који су већ изабрани на период од четири године.

Preuzeto sa: http://www.politika.rs/scc/clanak/474054/Daci-ce-od-septembra-2022-godine-koristiti-nove-drzavne-udzbenike


Ako želite najnovije informacije o obrazovanju, posetite facebook grupu: Prosvetni radnici Srbije.


Pametna škola – Pametno opremite Vašu školu ili vrtić

Pametna škola je na osnovu dugogodišnjeg iskustva iz velike ponude izdvojila proverene i testirane uredjaje ili usluge za Vašu školu ili vrtić :


Automatsko muzičko školsko zvono je potpuno automatizovani sistem koji zvoni po rasporedu zvonjenja škole. Monitori, koji su postavljeni u hodnicima škole, prikazuju informacije o tačnom vremenu, datumu, vremenu koje je preostalo do završetka odmora ili časa, ime škole, logo, kontakt informacije, pokretne poruke dobrodošlice, obaveštenja i druge informacije. Na svakom odmoru izmedju časova automatsko školsko zvono pusta pažljivo odabranu muziku …Program za računovodstvo u školi:

  • Program koji je u potpunosti prilagodjen potrebama škola i vrtića.
  • Program koji je jednostavan za korišćenje i modularan, tako da informatička pismenost korisnika skoro da uopšte nije potrebna.Ako imate pitanje u vezi nekog proizvoda ili usluge koje nudimo pošaljite na upit i mi ćemo odgovoriti u najkraćem roku:

Unesite Vašu e-mail u oba polja kako bi Vam odgovorili (obavezno)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *