На ФДУ стигло девет пријава за сексуално узнемиравање Postavite komentar

У извештају радне групе се наводи да су примљене и три примедбе за вређање, омаловажавање и исмевање студената

После афере с редитељем и сценаристом Миком Алексићем, кога су бивше студенткиње Факултета драмских уметности оптужиле за осам силовања и седам недозвољених полних радњи, наш лист је недавно објавио интервју с проф. Милошем Павловићем, деканом тог факултета, у ком је он најавио формирање платформе „ФДУ против насиља”. Радна група задужена за поменуту платформу састоји се од познатих наставника и студената тог факултета, на челу с професорима Биљаном Србљановић, Срданом Голубовићем, др Аном Мартиноли и др Иреном Ристић. Формирана је, како истичу, на иницијативу Студентског парламента Факултета драмских уметности с намером да се отвори директна комуникација са студентима који су, на било који начин, изложени сексуалном узнемиравању, злостављању, као и другим облицима угрожавања и недозвољеног понашања у оквиру образовног процеса. Нашем листу доставили су јуче и извештај о тек пристиглим и обрађеним студентским пријавама.

У извештају радне групе о пријављеним случајевима узнемиравања и неприхватљивог понашања наставног особља ФДУ-а у периоду од 21. јануара до 17. фебруара ове године стоји да је примљено 12 пријава, путем е-формулара подељеног студентима и електронске поште. Девет пријава се односи на сексуално узнемиравање различитог степена, а три на вређање, омаловажавање и исмевање студената.

– Пријављено је укупно шест особа, од тога се на једну особу односи пет пријава, на две особе се односе по две пријаве, а на три особе по једна пријава. Пријаву за једну особу прослеђујемо надлежним органима факултета на даље процесуирање, а за остале пријаве је у току прикупљање информација. Квалитативна анализа свих пријављених случајева сексуалног узнемиравања и неприхватљивих пракси у настави биће доступна декану у засебним извештајима – наглашено је у саопштењу које је нашој редакцији прослеђено из декановог кабинета, а у ком нам је јуче речено да неће одговарати на додатна питања.

Поред наведених професора, остали чланови радне групе су Стефан Иванчић, доцент, Андреа Пјевић, студенткиња продеканка, Јована Јанков и Немања Обреновић, чланови Студентског парламента.

– Још једном апелујемо на медије да о питањима везаним за сексуално узнемиравање и злостављање извештавају професионално, балансирано и објективно, штитећи жртве и угрожене. Молимо медије и да адресе платформе „ФДУ против насиља” не користе за упите о појединачним случајевима. Платформа је канал намењен искључиво комуникацији са студенткињама и студентима, као и алумнијима који осећају потребу да нам се обрате за подршку, савет и помоћ – истичу на ФДУ.

Preuzeto: http://www.politika.rs/scc/clanak/474052/Na-FDU-stiglo-devet-prijava-za-seksualno-uznemiravanje


Ako želite najnovije informacije o obrazovanju, posetite facebook grupu: Prosvetni radnici Srbije.


Pametna škola – Pametno opremite Vašu školu ili vrtić

Pametna škola je na osnovu dugogodišnjeg iskustva iz velike ponude izdvojila proverene i testirane uredjaje ili usluge za Vašu školu ili vrtić :


Automatsko muzičko školsko zvono je potpuno automatizovani sistem koji zvoni po rasporedu zvonjenja škole. Monitori, koji su postavljeni u hodnicima škole, prikazuju informacije o tačnom vremenu, datumu, vremenu koje je preostalo do završetka odmora ili časa, ime škole, logo, kontakt informacije, pokretne poruke dobrodošlice, obaveštenja i druge informacije. Na svakom odmoru izmedju časova automatsko školsko zvono pusta pažljivo odabranu muziku …Program za računovodstvo u školi:

  • Program koji je u potpunosti prilagodjen potrebama škola i vrtića.
  • Program koji je jednostavan za korišćenje i modularan, tako da informatička pismenost korisnika skoro da uopšte nije potrebna.Ako imate pitanje u vezi nekog proizvoda ili usluge koje nudimo pošaljite na upit i mi ćemo odgovoriti u najkraćem roku:

Unesite Vašu e-mail u oba polja kako bi Vam odgovorili (obavezno)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *