NOVINA U POLAGANJU MALE MATURE! Radiće se 3 testa – matematika, srpski i kombinovani, ali osmake čeka i važna PROMENA Ostavite komentar

Prvih dana marta osmaci počinju da se pripremaju za polaganje probnog završnog ispita koji ih očekuje krajem meseca.

Proba male mature osmacima pre svega služi da se upoznaju sa procedurama, kao i da se oprobaju u znanju, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Probni test će se održati 26. i 27. marta iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa.

Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kaže da prodaja zbirki zadataka počela još krajem januara.

“Zbirka ima 450 zadataka osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa”, kao i prethodnih godina, navodi Stanojevićeva. Kako je naglasila, timovi koji su pripremali zadatke uzeli su u obzir i pandemiju koronavirusa.

Navela je da su zadaci u skladu sa onlajn lekcijama koji se emituju i na RTS-u, a članovi timovi su bili u komunikaciji sa nastavnicima i znaju kako đaci rade.

Testovi se pregledaju onlajn

Prema njenim rečima, novina u odnosu na prethodnu godinu je ta što će se testovi pregledati onlajn kako bi se obezbedila pouzdanost tog procesa.

“Proces je dobio jedno novo ruho – digitalizaciju. Samo polaganje će još biti klasično uz papir i olovku“, navodi Stanojevićeva, ali će se, kako očekuje, za koju godinu preći na onlajn. Kaže da je pregledanje testova koje ide posle toga digitalizovano.

Testovi stižu na jedno mesto gde se skeniraju. Nastavnici pregledaju testove onlajn. Na primer, po jedan nastavnik iz Niša i Jagodine pregledaju isti zadatak jednog učenika čime se, napominje, garantuje pouzdanost pregledanja.

“Ukoliko postoji razlika u oceni tačnosti nekog zadatka pregledanje preuzima supervizor”, kaže Stanojevićeva dodajući da su to retki slučajevi.

Većina đaka se ne sprema za probni test

Kako je dodala, sam upis će teći onlajn, ali će učenici moći da se prijave i u školama.

“Prema onome što kažu nastavnici u školama je da se većina đaka ne sprema za probni test, već on prvenstveno služi da se upoznaju sa procedurama – na koji način se popunjava test, da ne zaborave da na kraju sve popune hemijskom olovkom”, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Drugi aspekt probnog testa je da se osmaci da oprobaju u znanju i vide čega se sećaju iz nastavnog gradiva i koliko.

Stanojevećeva ukazuje da škole kao i obično daju podršku đacima u pripremanju završnog ispita tako što organizuju pripreme za polaganje.

“Podrška za polaganje završnog ispita priprema se i na RTS-u. Škole imaju ustaljene procedure, dobili su preporuke od Zavoda”, zaključuje Stnojevićeva.

Preuzeto sa: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1441854/probni-test-polaganje-matura-onlajn-nastava-upis-u-skole.html


Ako želite najnovije informacije o obrazovanju, posetite facebook grupu: Prosvetni radnici Srbije.


Pametna škola – Pametno opremite Vašu školu ili vrtić

Pametna škola je na osnovu dugogodišnjeg iskustva iz velike ponude izdvojila proverene i testirane uredjaje ili usluge za Vašu školu ili vrtić :


Automatsko muzičko školsko zvono je potpuno automatizovani sistem koji zvoni po rasporedu zvonjenja škole. Monitori, koji su postavljeni u hodnicima škole, prikazuju informacije o tačnom vremenu, datumu, vremenu koje je preostalo do završetka odmora ili časa, ime škole, logo, kontakt informacije, pokretne poruke dobrodošlice, obaveštenja i druge informacije. Na svakom odmoru izmedju časova automatsko školsko zvono pusta pažljivo odabranu muziku …Program za računovodstvo u školi:

  • Program koji je u potpunosti prilagodjen potrebama škola i vrtića.
  • Program koji je jednostavan za korišćenje i modularan, tako da informatička pismenost korisnika skoro da uopšte nije potrebna.Ako imate pitanje u vezi nekog proizvoda ili usluge koje nudimo pošaljite na upit i mi ćemo odgovoriti u najkraćem roku:

Unesite Vašu e-mail u oba polja kako bi Vam odgovorili (obavezno)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *