Обавезна средња школа у предлогу стратегије образовања Ostavite komentar

Увођење обавезног средњег образовања је један од кључних приоритета Предлога стратегије развоја образовања до 2030. године.

Министар просвете Бранко Ружић каже да су важни циљеви стратегије већи обухват деце у школама, боља постигнућа ученика, квалитетни програми, боља подршка наставницима.

Он је, на онлајн јавној расправи о предлогу стратегије, рекао да брз напредак технологије, који се огледа у свим аспектима живота, намеће брзе промене у образовању, те да је важно да наставници имају континуирану подршку.

Министар је навео да је предлогом стратегије предвиђено увођење годишњих иницијалних тестова које ће да припрема Завод за вредновање образовања и васпитања, преноси Танјуг.

Важно је, напомиње, обезбеђивање континуитета у међународним испитивањима, као што је ПИСА тестирање, а радиће се и на унапређење услова за целоживотно учење.

„Увођење државне матуре треба да обезбеди већу једнакост свих ученика који заврше средњу школу. Постојећа неуједначеност матурских испита, који се разликује од школе до школе, по садржају, процедурама, критеријумама биће превазиђени стандардизованим тестовима за целу генерацију”, рекао је Ружић.

Истиче да ће се увођењем државне матуре смањити трошкови ученика и њихових породица, а повећати шансе за наставак школовања.

Током јавне расправе било је питања да ли грађанско васпитање може да се уведе као обавезан предмет, на шта је државни секретар Министарства просвете Анамарија Вичек рекла да се не иде у правцу повећања броја предмета које ученици слушају.

Оливеру Дурбаба из Друштва за стране језике питала је због чега се предлози тог друштва нису нашли у документу. Она је указала на значај вишејезничких компентенција ученика.

„Познавање страних језика је веома важно”, рекла је она и додала да би други страни језик требало да се уведе у основне школе од четвртог разреда, као и да ученици у средњим школама обавезно уче два страна језика.

Још једна онлајн сесија јавне расправе о предлогу стратегије заказана је за 2. март, док ће 8. марта бити одржана у Клубу посланика у Београду.

Preuzeto sa: http://www.politika.rs/scc/clanak/473760/Obavezna-srednja-skola-u-predlogu-strategije-obrazovanja


Ako želite najnovije informacije o obrazovanju, posetite facebook grupu: Prosvetni radnici Srbije.


Pametna škola – Pametno opremite Vašu školu ili vrtić

Pametna škola je na osnovu dugogodišnjeg iskustva iz velike ponude izdvojila proverene i testirane uredjaje ili usluge za Vašu školu ili vrtić :


Automatsko muzičko školsko zvono je potpuno automatizovani sistem koji zvoni po rasporedu zvonjenja škole. Monitori, koji su postavljeni u hodnicima škole, prikazuju informacije o tačnom vremenu, datumu, vremenu koje je preostalo do završetka odmora ili časa, ime škole, logo, kontakt informacije, pokretne poruke dobrodošlice, obaveštenja i druge informacije. Na svakom odmoru izmedju časova automatsko školsko zvono pusta pažljivo odabranu muziku …Program za računovodstvo u školi:

  • Program koji je u potpunosti prilagodjen potrebama škola i vrtića.
  • Program koji je jednostavan za korišćenje i modularan, tako da informatička pismenost korisnika skoro da uopšte nije potrebna.Ako imate pitanje u vezi nekog proizvoda ili usluge koje nudimo pošaljite na upit i mi ćemo odgovoriti u najkraćem roku:

Unesite Vašu e-mail u oba polja kako bi Vam odgovorili (obavezno)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *